Jom Chat !

Kelebihan Hari Jumaat

Bagaimana nak jadikan setiap langkah anda semua dengan ibadah setahun berpuasa dan solat? Kita hanya menunggu. Menunggu dari ramadhan ke ramadhan, raya ke raya ada juga menunggu lailatul qadar dan 10 malam terakhir ramadhan. Semua ini baik dan ada banyak keberkatan. Namun ada satu lagi musim yang Allah SWT letakkan segala kebaikan untuk setahun padanya. Semuanya ada di musim ini. Ia adalah hari JUMAAT. Sabda Nabi SAW : “ Sebaik-baik hari yang diterbitkan matahari adalah Jumaat” Hari Jumaat telah dikhaskan untuk kita. Allah SWT penuhkannya dengan kebaikan. Para ulama’ mengatakan tiada hari yang lebih baik dari Jumaat dalam setahun kecuali hari Arafah, hari raya Aidilfitri dan Aidiladha. Ia malah lebih baik dari Ramadhan dan 10 hari terakhirnya. Hari Jumaat lebih baik dari hari-hari dalam Ramadhan..

Hadis Nabi SAW tentang hari Jumaat..Nabi SAW bersabda: “Barangsiapa yang mandi, keluar awal berjalan kaki dan tidak menunggang. Kemudian menghampiri imam dan mendengar khutbah, maka pada setiap langkahnya, dia dikurniakan ganjaran berpuasa dan solat selama setahun”

Begitulah yang boleh disimpulkan tentang etika dan adab-adab yang boleh diamalkan pada hari Jumaat.

Pertama : Adab bersedia menyambut hari Jumaat

Lima adab bersedia untuk hari Jumaat adalah: Mandi. Sesetengah ulama’ mewajibkannya kerana Nabi SAW bersabda: “Mandi Jumaat adalah wajib kepada mereka yang dah baligh” iaitu wajib kepada mereka yang sudah baligh. Adab seterusnya ialah Memakai pakaian yang terbaik dan menyimpan pakaian yang terbaik untuk hari Jumaat. Sudah tentulah yang terbaik adalah pakaian yang berwarna putih. Ia adalah sunnah kerana Nabi SAW sukakan warna putih. Ketiga adalah berwangi-wangian menggunakan ‘Atar dan haruman-haruman lain. Keempat pula memotong kuku dan mencukur dan menggunting bulu yang dibolehkan. Adab kelima adalah melumurkan badan dengan minyak, losyen, atau krim. Jika lima adab ini diamalkan, maka kita telah mengamalkan sunnah hari Jumaat

Kedua : Adab keluar masjid

Kemudian orang itu keluar ke masjid bersama lima lagi adab. Pertama adalah dengan berjalan selagi mampu dan jika masjid berada berdekatan atau dia juga boleh memandu kemudian berjalan dari keretanya ke masjid. Ia akan dihitung. InsyaAllah dan akan mendapat ganjaran untuk amalan itu. Kedua adalah dengan keluar awal dan masuk ke masjid sebelum imam berada di mimbar. Ia adalah wajib sabda Nabi SAW : “Di setiap pintu masjid ada malaikat yang menulis nama mereka yang memasukinya mengikut urutan. Ketika imam menaiki mimbar, mereka tutup lembaran nama itu untuk mendengar khutbah.” Ketiga ialah menunaikan solat tahiyyatul masjid. Nabi SAW mengarahkan supaya kita tidak duduk sebelum menunaikan solat tahiyyatul masjid walaupun khatib dah menaiki mimbar dan mula menyampaikan khutbahnya. Kita tetap disunatkan untuk menunaikan solat tahiyyatul masjid. Keempat pula ialah berusaha untuk mendekati imam. Sunnah mencari tempat yang paling hampir dengan imam berdasarkan sabda Nabi SAW : “Baginda mendekati imam lalu mendengar khutbahnya” Kelima adalah memberi perhatian terhadap khutbah yang disampaikan. Sesetengah orang tidur sepanjang khutbah disampaikan. Sesungguhnya mereka akan terlepas ganjaran besar yang diberikan kepada mereka yang mendengar khutbah. Memberi perhatian adalah penting dan juga meninggalkan perkara yang sia-sia kerana terdapat beberapa kesalahan yang sering dilakukan oleh orang ramai. Nabi SAW bersabda “Barangsiapa yang menggerakkan batu, pada hari Jumaat maka dia telah melakukan perkara yang sia-sia, barangsiapa yang melakukan perkara sia-sia maka tiadalah pahala Jumaat untuknya. Barangsiapa bercakap dengan temannya maka tiadalah pahala Jumaat untuknya”

Ketiga: Adab pada hari Jumaat dan malam sebelumnya

Terdapat adab selain solat Jumaat pada hari Jumaat dan malam sebelumnya. Pertamanya adalah membaca surah Al-Kahfi seperti sabda Nabi SAW : “Barangsiapa yang membaca surah Al-Kahfi di hari Jumaat dia akan disinari cahaya sehingga ke Jumaat seterusnya.” Ia juga akan melindungi kita daripada fitnah dajjal. Semoga Allah melindungi kita daripada fitnah dajjal yang bahaya itu. Sunnah Jumaat dan malam sebelumnya yang kedua adalah sesuatu yang dituntut oleh Nabi SAW secara peribadi. Baginda SAW bersabda: “Banyakkanlah berselawat kepadaku di hari Jumaat dan malam sebelumnya.” Jika kita berselawat kepada Nabi SAW sekali, Allah akan berselawat kepada baginda sebanyak 10 kali. Selawat dari Allah SWT adalah rahmat. Sunnah ketiga pula adalah dengan banyakkan doa dan menunggu saat doa dimakbulkan. Nabi SAW bersabda: “Terdapat satu masa di hari Jumaat, jika seseorang muslim berdoa, doanya pasti akan dimakbulkan oleh Allah.” Saat ini dikenali sebagai saat doa dimakbulkan dan kebanyakkan ulama’ dan para sahabat Nabi SAW antaranya Ali dan Fatimah Az-Zahra’ dan beberapa sahabat yang lain mengatakan bahawa saat doa dimakbulkan adalah ketika matahari mula terbenam.

Antara perkara terpenting yang perlu kita ambil berat ketika mencontohi Rasulullah SAW adalah persepsi baginda menunjukkan mahabbah Allah SWT kepada kita. Mahabbah kita kepada Allah SWT pula merupakan asas mengapa kita mengamalkan sunnah Rasulullah SAW..

Allah berfirman: Katakanlah: “Jika kamu benar-benar mencintai Allah, ikutilah aku. Nescaya Allah akan mengasihimu. (Ali-Imran :31)

SHARE ON:

Hello guys, I'm Tien Tran, a freelance web designer and Wordpress nerd. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae.

    Blogger Comment

0 comments:

Like?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers